ERTELEME HASTALIĞI NEDİR
“Biraz sonra”, “yarın yaparım”, “acelesi yok”, “daha vakit var”.....
Bazı insanlar işlerini son dakika gelip çatana kadar erteler, devamlı bahaneler bularak yapılması gerekenleri yapmaz. Bu, “erteleme hastalığı” olarak da bildiğimiz "prokrastinasyon" hastalığıdır.
Erteleme hastalığı genelde iki grupta incelenir. İlk gruba dahil insanlar yapacaklarını erteler ve sonunda unutur. İkinci gruptakiler, aksine, yapacaklarının çoğunu aklında tutar ama yine de yapmaz.
Erteleme hastalığı genellikle tembellikle karıştırılır, ancak çok farklıdırlar. Erteleyen kişi, yapacağı işi önemsediği halde başlamak için gereken motivasyonu bir türlü kendinde bulamaz. Tembellik durumunda ise kişi, yapacağı işi ve sonuçlarını tam olarak önemsemez, yarım bırakmakta ya da tamamlamamakta bir sakınca görmez.
Prokrastinasyon’un en önemli sebeplerinden birinin yapılacak işle ilgili yanlış değerlendirmede bulunmak olduğu söyleniyor. Yetersizlik hissi ve yerine getirilecek aktivitenin olumsuz değerlendirilmesi o işe başlamamızı engelliyor. “Üstesinden gelemem”, “çabam boşuna” gibi düşünceler çaresizlik ve korkuya yol açarak yapılacak şeylerden uzaklaşamamıza neden oluyor.
Ne yapmalı?
Öncelikle ertelemenin işlevsel olmadığını ve bir bedeli olduğunu kabul etmek gerekir. Erteleme durumunda, sorumlu olduğumuz işi yapmasak da kafamız hep onla meşguldür, başka şeylere odaklanmakta zorlanır ve sorumluluğumuzu yerine getirmediğimiz için vicdan azabı duyarız. Bunu yenmek için:
- Takviminizi çıkartın
Kendinize ait bir takvim, ajanda oluşturun ve neyi ne zaman yapacağınızı oraya not alın. Bir işi tek seferde bitirmeye çalışmak motivasyonu düşürür. Onun yerine programlı bir şekilde kısım kısım ilerleyin.
☎ En İyi Falcılar Bir Telefon Kadar Yakınınızda: 00902129002511 ☎
- Gerçekçi olun
Programınızı oluştururken, kendinize karşı dürüst olun. Eğer yapacağınız işin normalden daha fazla saat sürüyorsa o kadar süreyi not alın. Bu sizin hayatınızı daha kolay hale getirmenizi sağlamalı.
- İyi davranışlarınızı ödüllendirin
Kendinize bir ödül belirleyin ve sadece yapmaya karar verdiğiniz işi tamamladığınızda ödülü kapın. Örneğin; sosyal medyanızı kontrol etme olayını sadece planladığınız şeyi tamamladığınızda yapın eğer yapamadıysanız bekletin. Ya da planladığını işi yapana kadar öğle yemeği yemeyin. Bu görevleri ve aksaklıkları ortadan kaldırmak için ödül iyi bir fikir olacaktır.
- Kendinizi affedin
Geçmiş hakkında kendinize söylenmeyi bırakın. “Daha önce başlamalıydım” gibi düşüncelerle sadece siz kaybedersiniz. Ayrıcı bu meseleleri daha da kötüleştirir. Kendinizi affedip artık hayatınızı ertelemeyeceğinize söz verin.
Siz de sürekli erteleyenlerden misiniz? Öyleyse his ve deneyimlerinizi bizimle yorum olarak paylaşın! :)
Diğer popüler yazılarımız: