Türkiye’deki Yöresel Kahve Çeşitleri
Türkiye, kahve kültürü gelişmiş bir ülkedir. Öyle ki, geleneklerimize ve kültürümüze işlemiş kahve, 40 yıl hatırı olan bir vefa göstergesidir. Kahve denince akla köpüklü Türk kahvesi gelir. Türk kahvesinin ülkemizde en çok tüketilen kahve çeşidi olduğu tespit edilmiştir. Ancak ülkemizdeki kahve çeşitleri bununla sınırla değildir ve bölgelere ya da yörelere göre farklılık gösterirler.
Gelecekte sizi nelerin beklediğini merak mı ediyorsunuz? Uzman falcılarımıza danışın
1. Sütlü Türk Kahvesi
Türk kahvesinin kendine has sert tadını yumuşatmanın en leziz yollarından biri süt ile pişirmek. Klasik Türk kahvesi ile aynı şekilde kolayca hazırlayabileceğiniz sütlü Türk kahvesi için tek yapmanız gereken, cezveye su yerine süt koymak
2. Menengiç Kahvesi
Çedene kahvesi olarak da adlandırılan menengiç kahvesi en bilinen kahve çeşitlerimizden. Çekirdek olarak yabani Antep fıstığı ağacı olarak bilinen menengiç bitkisinin meyveleri kullanılan menengiç kahvesi, klasik Türk kahvesi gibi su ile hazırlanabiliyor.
3. Dibek Kahvesi
Dibek bir kahve pişirme yöntemi değil, bir öğütme biçimidir. Geleneksel Türk kahvesinde kullanılan aynı çekirdek tipinin el değirmeni veya Türk kahvesi değirmenlerinde değil; taş, içi oyuk havanlarda tokmak ile dövülmesidir. Bu öğütme tipinde aromalar daha yoğun biçimde açığa çıkıyor. Türk kahvesine oranla daha yoğun kıvamlı olan kahve, yumuşak içimiyle kahve severleri cezbediyor.
4. Mırra Kahvesi
Sert ve içimi yavaş olan Arap kökenli bu kahve, Türkiye’de daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde tüketiliyor ve sıra gecelerinde, gecenin sonunda sunuluyor. Türk kahvesi fincanından bile küçük kulpsuz bardaklarda sunulan mırra, kahvenin birkaç kez demlenmesi ile elde ediliyor.
5. Cilveli Kahve
Cilveli kahve, klasik Türk kahvesi gibi hazırlanıp fincana konduktan sonra bambaşka bir hale bürünüyor. Üzerine çifte kavrulmuş ve öğütülmüş badem parçaları, bazen de bademlere ek olarak iki farklı baharattan oluşan toz bir karışım koyuluyor.
6. Kül kahvesi
Geçmişte bakır cezvenin içinde mangalda yapılan kül kahvesi, ne yazık ki artık yapımı zorlu olduğu için tercih edilmiyor. Kül kahvesi makinesi ya da kumda kahve makinesi olarak bilinen makineler sayesinde bu kahveyi aslına çok benzer bir şekilde yapabilirsiniz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: